Vår webbplats fungerar bäst på datorer med muspekare. Om du upplever problem med att designa vissa produkter på en pekskärm så byt till en dator.

Designhjälp

På den här fliken presenterar vi hjälp för hur du på egen hand kan designa själv och tjänster vi erbjuder vad det gäller design och redigering.

Vi på Trycktema kan förutom våra trycksaker och skyltningsprodukter även erbjuda designhjälp, hjälp med layout, förslag på design och skisser. För övrigt designhjälp debiterar vi 150 kr exkl moms per påbörjad kvart. Arbetet kan utföras hos oss, hos er eller i ett möte där vi diskuterar vad ni behöver hjälp med.

För att underlätta för er har vi tagit fram lite designhjälp här på sidan som du kan nyttja för att hålla priset borta.

På den här sidan beskriver vi sådant som inte ingår i priset av produkterna men som vi kan hjälpa till med utöver. Det vanligaste designhjälp vi utför är ganska enkla saker som man ofta kan lösa själv. Exempel på detta är texter som inte är sparade i banor, bilder som har en vit bakgrund eller att man vill lägga sin logga utanpå en bild av en bil för att i förväg få en blick av hur det kan se ut. Om det dyker upp några frågor om designhjälp så se efter bland våra vanligaste frågor längre ner på den här sidan.


Köpa designhjälp från oss eller använd vårt designprogram gratis.

Gör egna ritningar gratis i vårt program eller anlita oss med din redigering, designförslag, vektorisering eller för illustrerande av bilder på hur dina dekaler, fordon eller skyltar kan se ut i verkligheten.

Design och redigering av trycksaker



Program för design och redigering

Här nedan vill vi presentera några enkla och användbara program som du kan använda för att hålla arbetstiden för vår designhjälp låg eller obefintlig.



Det fantastiska programmet för designhjälp: Inkscape

Designhjälp inkscapeInkscape-designhjälp

Inkscape är ett opensourceprogram, vilket innebär att det är helt gratis att ladda ner. I Inkscape kan du göra om en vanlig bild till vektorgrafik, lägga din logotyp på en bild av en bil, rita egna logotyper och mycket mer. En del av funktionerna kräver dock att man sätter sig in i det. Det kan ta lite tid att lära sig allt man behöver men många grejer är väldigt enkla att komma igång med. Inkscape laddas ner helt gratis till Mac, PC och Linux.

Nedan har vi samlat några instruktionsvideor som tar upp användbara saker i programmet.

Introduktion av Inkscape

Simpel vektorisering

Text till slinga. Text effekter

Skärlinje till dekaler

Simpel logo i Inkscape



Bildredigeringsprogrammet Pixlr

pixlr gratis designhjalp

För redigering av bilder rekommenderar vi i första hand Adobes klassiska program Photoshop. Nackdelen med Photoshop är enbart att det kostar pengar. Vi presenterar därför ett alternativ till Photoshop som är lite tunnare program men helt gratis. För att använda dig av programet Pixlr behöver du bara gå klicka på knappen nedan. Ladda sedan bara upp din bild du vill redigera. Under knappen till Pixlr finner du några videor som visar hur man gör i  vanliga situationer.

Komma igång med pixlr

Sudda bort en bakgrund

Byta färg på en bil

Sudda i ett foto

Förbättra upplösningen av en bild

Beskära en bild



Bildredigeringsprogrammet Adobe Photoshop

Photo Shop designhjalp

Det klassiska redigeringsprogrammet som har ett mycket gott ryckte om sig. Enligt oss så är Photoshop i särklass det bästa redigeringsprogrammet för bilder på hela marknaden. Nackdelen med Photoshop är att det kostar lite pengar. Om du har ett intresse för att redigera lite bilder framöver kan programmet ändå vara värt investerade pengar. För att köpa Photoshop, klicka på knappen nedan så öppnas det ett nytt fönster där du kan vända dig för att köpa programmet. Under knappen har vi samlat några användbara instruktionsfilmer för hur du kan använda programmet. För mer designhjälp så finns det väldigt mycket videor på Youtube som är värda att se.Ta bort bakgrund

Bildförbättringar

Öka upplösningen i Photoshop

Lägga text på en bil

Beskärning av en bild

Sudda i en bild


Mallar, en stor designhjälp

Om du själv vill rita upp egna förslag på design på din datorskärm så kan du enklast ladda upp egna fotografier på t.ex din bil där du sedan lägger tänkta dekaler på för att se hur det kan se ut. Om du inte har några egna fotografier så kan du använda de här mallarna för att få en liten uppfattning om hur det kan se ut. I våra produktbeskrivningar har vi även mallar som du kan designa din produkt med. Du kan ladda ner några vanliga mallar på fordon här för att prova hur de skulle se ut med dekaler på vilket kan vara till en stor designhjälp.

Kombi

PDF designhjälp

Sedan

PDF designhjälp

Bil med skåp

PDF designhjälp

Skåpbil

PDF designhjälp

Lastbilshytt

PDF designhjälp

Lastbil med släp



Vanliga frågor angående designhjälp

Varför tar ni betalt för designhjälp?

Som många andra arbeten måste vi även ta betalt för vår arbetstid. Arbetet som vi utför med designhjälp är ett kvalificerat arbete och en hantverkskunskap.
Priset kanske låter i många fall högt men det är ändå ett förhållandevis lågt pris för designhjälp sett i hela branchen.
Vi vill gärna ge designhjälp genom att hjälpa er att färdigställa era trycksaker därför håller vi ett bra pris på designhjälp. Vi har även guider och information på sidan som hjälper dig att hålla priset nere

Kan jag få ut tidigare tryckfiler från er?

Om vi har gjort något design eller redigeringsmaterial till er som ni tidigare har betalt för designhjälpen lämnar vi ut materialet utan kostnad under förutsättning att vi fortfarande har filerna kvar.
Om vi själva har ändrat något format, gjort någon justering eller designhjälp tidigare som vi inte har tagit betalt för då lämnar vi ut filer endast mot betalning för en uppskattad arbetstid som vi tidigare lagt ner.

Kan ni hjälpa mig med att bara göra något designförslag?

Detta är en ganska vanlig fråga vi får och vi kan givetvis göra det men vi måste samtidigt ta betalt för det.
Det kan tyckas enkelt för oss att sätta ihop något förslag men allt tar tid. För vårt upptränade öga för design, kunskap om programmen, måste vi ta betalt för vår expertis.
I priserna för våra produkter är priset även satt väldigt lågt och det finns ingen möjlighet att bjuda på eventuellt designarbete.

Hur snabbt kan ni redigera eller designa till mig?

Det beror på vad som ska göras och när arbetsförfrågan kommer in. Periodvis har vi mindre att göra samtidigt som vi har en hög arbetsbelastning i andra perioder. Tydliga instruktioner där vi inte behöver vänta på varandra med vändande mail är att en sak som oftast kan skynda på arbetet avsevärt.
Om arbetet behöver göras akut och vi inte har möjlighet att hinna med det under ordinarie arbetstid kan en expressavgift tas ut. Du blir då väl informerad om det här i förväg.
Kontakta oss för en tidsuppfattning om när arbetet kan vara klart.

Varför debiterar ni för mötestid om jag är intresserad av era produkter?

Om mötet är på initiativ från dig debiteras även kostnaden på dig. Arbetstiden för inledande designhjälp är även det ett designhjälp.
Samtal kring designarbete är oftast mest priseffektiva att ta via mailkantakt.
För besök  för att visa oss något tas givetvis inte kostnaden ut. Vi kan däremot säga vänligt nej till det om det ligger utanför vad vi tror är något för oss.
För möte på vårt initiativ tar vi inte ut någon avgift.

Kan ni göra allt designarbete?

Vi utför det mesta inom designhjälp och redigering. När det kommer till mer åt reklam och marknadsföringshållet hänvisar vi dig istället vidare till någon reklambyrå som är mer lämpad för ändamålet.

Vilket format ska jag spara filer från Inkscape i?

Bästa formatet att spara inkscapefiler i är för det mesta Pdf. Då kan du öppna filerna igen i Inkscape och börja där du var sist. Du kan samtidigt öppna filen i många andra program.
Viktigt är dock att du inte sparar om filen i något annat program om du inte är säker på att programmet använder sig av vektorgrafik.

Var kan man få mer information om hur man använder Inkscape?

På Inkscapes hemsida finns det mer information om designhjälp och funktioner i programmet. På Youtube finns även väldigt mycket bra instruktionsvideor som ger designhjälp och beskriver hur du kan använda programmet.

Vilket format ska jag spara filer från Pixlr i?

Om du vill spara en bild i Pixlr som du kanske senare vill fortsätta att redigera så sparar du din bild i Pixlrs egna filformat.
Om det är en fyrkantig bild du har gjort i Pixlr så rekomenderar vi att du sparar filen i formatet Tiff.
I övrigt spara alla bilder i Png-format, då kan man öppna bilden i vilket program som helst och utan bakgrund.
Spara alltid bilder i största möjliga upplösning.

Vem har upphovsrätten för en bild?

För ett fotografi är det fotografen som har upphovsrätten till bilden. Detta gäller även om någon lånat din kamera och tagit en bild med den. Det är skaparen av bilden som har upphovsrätten. Även om det är flera personer som är inblandade i tagningen av bilden så är det i regel personen som tryckte på kameran som äger bilden.
Upphovsrätten av en bild består av två delar, en del där:
En ideell del där rätten aldrig kan överlåtas till någon. Den rätten innebär att du som upphovsman kan motsäga dig att bilden ändras och används på för dig ett kränkande sätt. Den ideella rätten till en bild kan man avstå från men aldrig överlämna till någon annan.
Den andra delen som innebär den ekonomiska rätten kan däremot överlämnas till en annan part. Den rätten styr hur bilden får användas för allmänheten samt hur den får kopieras.
Om du säljer rättigheterna till en bild du har tagit har du fortfarande rätt att bli namngiven som skapare av bilden.

Hur installerar jag ett typsnitt på en Apple-dator?

För att installera ett typsnitt på en Mac lägger du bara bara ttf-filen i Mappen ”Fonts”. Mappen fonts hittar du i mappen Bibliotek som ligger i Hårddisken.
Om filen är en zip-fil öppnar du först denna genom att dubbelklicka på den.
Om du sedan startar om programmet ska du nu kunna välja typsnittet där.

Hur installerar jag ett typsnitt i Windows?

I Windows behöver du bara öppna typsnittsfilen och välja ”Installera”.
Typsnittet ska nu kunna väljas direkt i ditt program.

RGB/CMYK, vad är det och när ska de användas?

RGB (Red, Green, Blue) är ett kulörsystem där man använder rött, grönt och blått ljus för att återge färgnyanser. Systemet används ofta för bilder som ska publiceras på webben och olika bildskärmar.
CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Keycolour) använder sig av tryckfärgerna cyan, magenta, gul och svart. Det är i tryck och färgskrivande som cmyk används.
En bild kan alltid konverteras från RGB till CMYK då RGB har större färgrymd än CMYK.

Hur sparar jag texten som banor / slingor / textkonturer och varför?

För att en text ska behålla sitt tänkta typsnitt även på andra datorer än den egna behöver texten ”Låsas”.
Låsningen sker genom att man gör om texten till en typ av bild så att typsnittet inte kan ändras.
Olika datorer har olika typsnitt inlagda som standard. Om en text sparas i ett typsnitt på en dator och sedan skickas till en dator som inte har detta typsnittet så ändrar datorn automatiskt typsnittet till ett som finns installerat på datorn.
Det finns olika sätt för att detta inte ska kunna inträffa.
Spara hela tryckfilen som en bild i minst 300ppi, skicka typsnittet till oss eller det vanligaste spara texten som banor/ slingor / textkonturer.
Spara text som banor i Adobe Illustrator:
Klicka på texten med den svarta pilen. Gå upp till den övre menyn och tryck ”Text” ”Skapa textkonturer”. När alla texter är ändrade till textkonturer spara filen igen som ai, eps, svg eller pdf.
Spara text som banor i Inkscape:
Klicka på texten med den ensamma pilen. Gå upp till den övre menyn och tryck ”Slinga” ”Objekt till slinga”. När alla texterna är ändrade till slingor spara filen igen som svg eller pdf.
Spara text som banor i Corel Draw:
Klicka på texten med den vita pilen. Gå upp till den övre menyn och tryck ”Arrange” ”Convert To Curves”. När alla texter är ändrade till Kurvor spara filen igen som SVG, PDF, AI eller CDR.

Vad är vektorgrafik?

Grafik som framställs på en dator består huvudsakligen av två typer: Vektorbilder och Bitmappsbilder.
Skillnaden mellan de två olika typerna är den grafiska uppbyggnaden.
En bitmappbild är uppbyggd av ett stort antal pixlar (bildpunkter) i ett rektangulärt rutnät. Varje pixel innehåller en färg. Ju större bilden är, desto fler pixlar innehåller den.
Bitmappsbilder är upplösningsberoende, vilket innebär att de bara kan innehålla ett visst antal pixlar.
De kan därför förlora skärpa och ge ett taggigt intryck på skärmen om de förstoras eller om de skrivs ut med lägre upplösning än vad de skapades för.
Om en bitmappsbild förstoras, så läggs inte fler pixlar till för att täcka den förstorade ytan – varje pixel blir istället större. Det gör att bilden blir ”grynig” och ser sämre ut.
Vektorbilder däremot är uppbygga av linjer och kurvor och gör att det blir ”antingen eller” med färg på ena eller andra sidan linjen oavsett hur mycket man än zoomar in.
Vektorgrafik är ett krav för att kunna skära ut eller brodera en bild där gränserna i bilden måste vara knivskarpa.
För en utskrift så räcker det med en bitmappsbild, men den bör vara i samma storlek som den ska tryckas för att bli skarp på nära håll.
För att skapa en vektorbild krävs speciella program som Adobe illustrator, Corell Draw eller opensource programet Inkscape.
För att omvandla en bild från bitmapp till vektorgrafik krävs att bitmappsbilden har tillräckligt hög upplösning. Man ska kunna se konturerna så skarpt att bildens detaljer går att rita av för hand.
Nackdelen med vektorgrafik är att det inte fungerar för fotografier, eftersom den innehåller för skarpa färgövergångar. frågor om vektorgrafik

Hur stort bör mitt foto eller bitmappsbild vara som ska tryckas?

Våra rekommendationer är en upplösning på 300 ppi (pixlar per tum) när bilden håller den storlek som ska tryckas, då går det inte att se pixlarna med blotta ögat.
T.ex en bild som är 2362 px (pixlar) hög och som ska tryckas i 20 cm höjd har en upplösning på c:a 300 ppi (2362/20 x 2,54 = 300).
Bildens maximala upplösning bestäms när den ritas eller fotograferas och kan inte bli högre utan att göras om.
Att spara om bilder med fler antal pixlar gör inte bilden skarpare, det enda som händer är att pixlarna klyvs och att filen tar större plats.
Om man tar en bild med en 8 megamixel kamera så blir utskrifterna normalt sett mer än tillräckliga för de flesta ändamål.

Har ni några bilder man kan använda till sina projekt?

Trycktema har inga bilder till utlåning eller försäljning. Om du behöver fotografier tryck på knappen längre ner på sidan så kommer du till en sida som saluför detta.

Om jag behöver mer designhjälp hur ska jag göra då?

Om du behöver designhälp av oss, kontakta oss vi mail med så utförlig information som du kan om vad du behöver hjälp med.
Bifoga om möjligt material så som logotyper, texter och fotografier.
Vi debiterar 150 kr per påbörjad kvart. Arbetskostnaden kan enkelt sänkas om vi inte behöver åka ut för att mäta eller rita upp förslag och idéer som ändå inte är av intresse.

Kan man vända sig till er med designhjälp och trycka på ett annat ställe?

Det går absolut bra det med. Av olika anledningar så kanske man trycker på ett annat ställe.
Vi kan utföra designhjälp specifikt även för produkter vi inte har eller produkter som tillverkas av andra företag.
Vi kan även ordna med designhjälp för webben, annonser och liknande.

Kan ni utföra designhjälp för rörlig media?

Vi kan inte själva bidra med designhjälp för filmer och liknande. Vi kan dock försöka rekommendera er vidare till ett mer lämpat företag för designhjälp av detta slag.

Kan ni ge support och designhjälp specifikt för programmen ni beskrivit?

Designhjälp kan vi utföra för varor designade i de flesta program. Support för de olika programmen har vi ingen möjlighet till själva mer än de som lämnas här på vår sida.

Varför har ni satt priset för påbörjad kvart för designhjälp?

Mycket av den designhjälp vi utför är ganska snabbt åtgärdade saker. För att enkelt kunna räkna och uppskatta tid har vi valt att ta betalt för designhjälp per påbörjad kvart istället för att ta betalt för designhjälp för påbörjad timme.

Kan man få designhjälp till fast pris?

Vi erbjuder även designhjälp till fast pris. För att vi ska kunna offerera ett fastpris för för designhjälp bever vi då ha ett komplett underlag.
Exempel på vanlig designhjälp till fastpris är:
Vektorisering av en logotyp.
Utplacering av logotyp och texter på en bil.
I vissa fall ett specifikt korrektur.
Ett möte angående förberedande designhjälp där tiden är avtalad i förväg.

Tjänster från andra sidor som vi kan tipsa om angående designhjälp. Vi ansvarar inte för deras innehåll eller eventuella förändringar i t.ex pris eller villkor. Byta filformat Om du behöver ändra filformat för att kunna öppna i ett annat program kan du göra det här. Tänk på att det tillkommer inte något extra i filen bara för att formatet byts. Det ända som händer är att du kanske kan öppna filen med ett annat program.” title=”BYT FILFORMAT” target=”_blank” color=”btn-warning” icon=”none” size=”btn-large” position=”cta_align_bottom” href=”http://www.zamzar.com/ Ladda här ner varumärkeslogotyper i hög upplösning och vektorformat. Innan du använder dig av logotyperna, försäkra dig om att du får använda företagets logotyp på tänkt sätt. Trycktema ansvarar inte för användning av någon annans logotyp. Ansvaret ligger på beställaren. LADDA NER LOGOTYPER http://www.brandsoftheworld.com/ Här kan du ladda ner cliparts i vektorformat. Utbudet är mycket stort och nedladdningen är helt gratis. LADDA NER CLIPARTS https://openclipart.org/ Fotografier till trycksaker Om du inte har någon egen bild kan du köpa en från en fotograf eller från en bildbank på nätet. Om du är i behov av att köpa en bild till ett projekt finns här en sida för det KÖP EN BILD http://www.shutterstock.com/ Logotyp Om du är i behov av en logotyp så finns det många färdiga att välja mellan där du bara byter företagets namn. Klicka på knappen för att se om det finns en logotyp som passar dig. KÖP EN FÄRDIG LOGOTYP Skicka stora filer Många tryckfiler är väldigt stora. Om du enkelt behöver maila en stor fil kan du göra det genom tjänsten här. SKICKA EN STOR FIL https://sprend.com/ Ladda ner typsnitt Om du vill ha ett typsnitt på din dator så kan du ladda ner det gratis här LADDA NER ETT TYPSNITT http://www.dafont.com/ Fler typsnitt Om du vill ha ett typsnitt som inte finns att ladda ner gratis så finns det fler typsnitt till försäljning här. KÖP TYPSNITT https://www.myfonts.com/ Konvertera Pantone (PMS) till NCS färgkod. Här kan du byta färgkod från Pantone till NCS. Helt identiskt är dock ingen garanti för att det blir. Olika färgsystem har olika färger de blandar med. Byta från en RAL-färg till en annan Ta fram en Hexkod Här kan du välja ut en Hexkod även kallad Html-kod direkt på skärmen. Detta är den koden som finns i alla ritprogram och börjar med ”#” TA FRAM EN HEXKOD http://www.colorpicker.com/ Konvertera en CMYK-kod till Pantone Här kan du skriva in CMYK-värdena och översätta till närmaste Pantonefärg. CMYK-värdena syns i de allra flesta ritprogram och värdena avslutas med ”%” TA FRAM PANTONEFÄRG
Scroll to Top